125 Wood Street

An example of a recycled and refurbished workplace in the heart of The City

Gleeds cost managed the transformation of a rundown 45,000ft2 building into a spectacular and modern 65,000ft2 Cat A office. 125 Wood Street is now a shining example of London workspace recycled and refurbished. The tired and dated building has been enlarged and transformed into a brand new office block that sits majestically in the heart of the City of London.

Understanding the client’s objectives

One of the main requirements the client put forward was that the existing 1980’s office building had to look like a “new build” while keeping the existing structure. The client also wanted to:

  • Achieve as much net area gain as possible
  • Maximise floor to ceiling height
  • Include an additional office floor
  • Achieve BREEAM® ‘Excellent’

Gleeds worked to deliver a building which presents itself as an impressive new build with complete new Cat A interiors and new high quality contemporary façade that seamlessly integrates the existing retained structure.

Key accomplishments

The significant increase in internal floor space was achieved by extending the building’s footprint on lower levels. This allowed 2 new office floors to be added at high level, whilst still meeting the constraints of London View Management Framework’s (LVMF) vista to St Paul’s Cathedral.

The building’s conditioning systems and plant were selected for maximum comfort, low energy and maintenance costs whilst maximising clear floor to ceiling height. 125 Wood Street’s environmental credentials have been awarded a BREEAM® 'Excellent' rating.

Our strategic approach

The project team took an innovative approach in order to anticipate and solve key factors.

Early procurement of associated demolition work allowed for the necessary approvals from the City of London to be worked up in good time. Carrying out extensive investigation works to the existing structure facilitated an informed approach to risk apportionment within a competitive tender environment.

A bespoke procurement route, incorporating Novation agreements allowed a seamless transition from demolitions into new construction. Formal change management allowed progressive agreement of the final account and the project was completed to time and budget.

Meanwhile, Gleeds’ support to BREEAM® advice and pre-assessments allowed budget exercises to be carried out at an early stage to enable cost effective design. The retention of the existing concrete frame and substructure, which still adhered to current standards and trends in space utilisation, provided significant added value.

Speak to us

Stephen Bradley
Director