120 Fenchurch Street

A 420,000ft2 mixed-use office development in the heart of the City of London, housing one of the largest green spaces in the square mile and achieving the highest possible standard of BREEAM certification for an office building.

Gleeds was appointed by Generali Saxon Land Development Company as cost manager and employer’s agent.

The client wanted to create a new focal point in the City of London. Supported by a new public passageway lined with retail units, a 15-floor office building has been built, topped by a restaurant and a roof garden covering ¾ acre, making it one of the largest green space in the square mile. 

Rated as BREEAM Excellent, the sustainability credentials were important to the development of the building. The building’s services and energy efficiency requirements have been integrated into the garden, with energy efficient chillers have been hidden from view in recessed wells.  

GADA0140_N21.jpg

The public roof garden features a perimeter walk allowing impressive views of the surrounding cityscape. ‘The Garden at 120’ provides a welcome, natural environment for both workers in the building and the public to enjoy tranquillity away from the office and street below.

Our appointment involved helping navigate the complexities of building each section of the new development around the existing NatWest bank building, which remained in situ until sections of the new complex had been built and the bank was able to move into its new space.

Gleeds developed a cost management programme for the project from commencement of construction to help piece together buildings already on the site and make way for the new 15-storey building. The team managed the pre-negotiation process with sub-contractors on behalf of the client, ensuring sub-contractor package cost certainty.

Our team advised from a cost perspective on the inclusion of innovative features which make this building truly unique including:

  • A 1,900 sq ft LED display ceiling in the atrium which features forest canopy scenes.
  • The dichroic glass banding wrapped around the upper levels of the façade, which changes colour and casts unusual reflections over its surroundings.

Office:

London

Speak to us
Robin BrodieCooper

Robin BrodieCooper
Director